Noutajien working test NOWT tai WT

Copyright Kadri Kontsonen

Working testissä arvioidaan koirien suorituksia erilaisissa metsästystä jäljittelevissä tilanteissa. Samalla koirat ja ohjaajat saavat harjoitusta metsästystä ja A-/KV- kokeita varten. Koirat noutavat kangaspäällysteisiä noutoesineitä eli dameja (dummy). Tuomareita WT- kokeessa on vähintään kaksi.

Koska WT- kokeissa ei ammuta riistaa, niiden järjestäminen ei ole riippuvaista metsästysajoista. WT- koekaudeksi on Suomessa vakiintunut huhti- marraskuu.

Koirat käyvät kokeen aikana viidellä rastilla. Joka rastilta voi saada maksimissaan 20 pistettä, joten maksimipistemäärä koko kokeesta on 100. Koiran rasteilta saama yhteispistemäärä määrittää sen saaman tuloksen. Lisäksi koirat laitetaan WT:ssä pisteiden perusteella paremmuusjärjestykseen.

Koira voi osallistua WT- kokeen alokasluokkaan suoritettuaan hyväksytysti noutajien taipumuskokeen (NOU1). Saatuaan alokasluokasta ensimmäisen palkinnon (ALO1), koira saa osallistua avoimeen luokkaan. Saatuaan avoimesta luokasta ensimmäisen palkinnon (AVO1), koira saa osallistua voittajaluokkaan.

Jos koira saa WT:stä voittajaluokan ensimmäisen palkinnon ja voittaa kokeen osoittaen tuomarien mielestä riittävän hyvää työskentelyä, sille voidaan antaa suorituksesta sertifikaatti (SERT). Kolme sertifikaattia kerännyt koira voi saada WT- käyttövalion tittelin (FI KVA-WT). Kolmen sertin lisäksi se tarvitsee tuloksen noutajien käytännön metsästyskokeesta (NKM) tai A-/KV-kokeesta. Myös näyttelystä tarvitaan vähintään tulos H (hyvä).

WT voidaan järjestää avoimessa ja voittajaluokassa myös niin sanottuna mock trialina. Euroopassa käytetään myös nimeä dummy trial (DT). Siinä koe järjestetään A- /KV- kokeen omaisesti. Metsästyksessä ei voi etukäteen tietää mistä riista lähtee ja mihin se ampumisen jälkeen putoaa. Samoin on myös mock trialissa. Koirille mock trialissa tulevat noudot eivät ole keskenään täysin samanlaisia, eikä kokeessa ole rasteja normaalin WT:n tapaan.

WT on kansainvälinen koemuoto, ja sen säännöt ovat useimmissa Euroopan maissa lähestulkoon samat. Monet eurooppalaiset ja suomalaiset noutajat osallistuvat  working testeihin myös ulkomailla. Euroopassa järjestetään useita arvostettuja joukkue- WT- kilpailuja, joista osaan pääsevät vain kunkin maan parhaat koirat. Kansainväliset kokeet ovat hienoja ja hauskoja tilaisuuksia tutustua muiden maiden noutajaharrastajiin.

 

Copyright Heikki Nevalainen