KOIRATANSSI

Koiratanssikilpailuissa ohjaaja ja koira suorittavat tuomarin arvosteleman ohjelmakokonaisuuden musiikin tahdissa. Ohjelman tulee huomioida koiran erityisominaisuudet ja ilmentää koirakon positiivista yhteistyötä.

Koiratanssia voivat meillä harrastaa kaikki koirat, mutta laji on liian haastava tosikoille ohjaajille. Koiralta vaaditaan perustottelevaisuutta, niin kuin kaikessa kouluttamisessa. Suomessa ei koiratanssissa ole pakollisia liikkeitä ja ohjelman suunnittelee jokainen ohjaaja itse sen mukaan mitkä koiran vahvuudet ovat – mutta mielikuvitusta ja ennakkoluulottomuutta lajia kohtaan tarvitaan!

Kaikista virallisista eli Suomen Kennelliiton sääntöjen mukaisista koiratanssikilpailuista saa tietoa Koiramme-lehdestä sekä Kennelliiton sivuilta.

Kilpailulajeja koiratanssissa ovat  vapaatanssi (freestyle) seuraaminen musiikin tahdissa (heelwork to music) sekä erikoiskilpailut  Virallisia kilpailuluokkia on kolme: alokasluokka, avoin luokka ja voittajaluokka. Luokat ovat tasoluokkia, joissa edetään mainitussa järjestyksessä.

Arvostelun suorittavat tuomarit, joita kilpailuluokissa on 3-5. Heidän antamiensa pisteiden keskiarvosta muodostuu koirakon tulos. Pisteitä annetaan teknisistä ansioista ja taiteellisesta vaikutelmasta. Tekniset pisteet muodostuvat erilaisten liikkeiden määrästä ja niiden sujuvasta onnistumisesta. Taiteelliset pisteet muodostuvat yhtenäisyydestä, kumppanuudesta ja koreografiasta. Tässä arvioidaan harmoniaa ja koiran ja ohjaajan suhdetta, eikä vähiten esityksestä paistavaa iloa!

Tuomarit arvioivat myös koreografian tasapainoa, kehän käyttöä ja sitä, että ohjaaja on osannut nostaa koirakon yhteistyön vahvuudet esiin. Kunniamaininnan kilpailuissa saa jos molemmat: sekä tekniset että taiteelliset pisteet ylittävät 80 pistettä.

Koiratanssin säännöt