VESIPELASTUS (VEPE)

Vesipelastus on alun perin landseer- ja newfoundlandinkoirarotuisille koirille kehitetty rodunomainen koe, jonka tarkoituksena on ylläpitää kyseisten rotujen uintitaitoa sekä pelastusvaistoa. Vesipelastustaipumus on näiden rotujen käyttöominaisuus. Koemuotoinen vesipelastus on yleistynyt monien muidenkin rotujen pariin, sillä siihen voidaan koira kouluttaa. Uima- ja miellyttämisenhaluiselle kultaisellenoutajalle vesipelastus on hyvä laji, joka vaatii toki uimahalun lisäksi perustottelevaisuutta.

Suomeen vesipelastuskoe rantautui vuonna 1989. Virallinen koemuoto vesipelastuksesta tuli vuonna 1992, ensin koeajalla. Päästäkseen kilpailemaan vesipelastuksessa kaikki muiden paitsi newfounlandinkoirien ja landseereiden on suoritettava soveltuvuuskoe, joka suoritetaan alokasluokan säännöillä. Soveltuvuuskoetta saa yrittää kolme kertaa.

Vesipelastuskokeen luokat

Muiden paitsi newfounlandinkoirien ja landseereiden on suoritettava soveltuvuuskoe (SOVE), joka järjestetään alokasluokan sääntöjen mukaan. Soveltuvuuskoetta saa yrittää vain 3 kertaa (saatava vähintään kolmostulos). Alokasluokka (ALO) on koirille, jotka ovat täyttäneet 12 kk ja jotka eivät ole saavuttaneet kahta 1. palkintoa vesipelastuskokeen alokasluokassa. Avoin luokka (AVO) on koirille, joilla on kaksi 1. palkintoa vesipelastuskokeen alokasluokasta. Voittajaluokka (VOI) on koirille, joilla on kolme 1. palkintoa avoimesta luokasta.

Valioituminen

Koira saa Suomen vesipelastusvalion (FIN VPVA) arvon, kun sillä on kolme 1. palkintoa voittajaluokasta vähintään kahdelta ylituomarilta ja vähintään laatuarvostelu H (hyvä) näyttelystä koiran täytettyä 24 kk.

Tarkemmat kuvaukset liikkeistä ja kilpailun säännöistä löydät Kennelliiton sivuilta.