NÄYTTELY

Koiranäyttelyiden tarkoituksena on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä. Koiranäyttelyissä kasvattajilla ja koiraharrastajilla on tilaisuus vertailla jalostustyön tuloksia ja arvioida rodun jalostusmateriaalia. Ne antavat myös erinomaisen tilaisuuden tutustua lähemmin eri koirarotuihin ja tavata samanhenkisiä ihmisiä. Näyttelyssä voi katsella ja ihastella koiria ja kysellä koirien omistajilta ja kasvattajilta neuvoa.

Näyttelyihin voivat osallistua puhdasrotuiset rekisteröidyt ja tunnistusmerkityt koirat, jotka täyttävät voimassa olevat Kennelliiton hyväksymät rokotus- ja terveysmääräykset.
Kaikista virallisista näyttelyistä löytyy tiedot Suomen Kennelliiton Koiramme-lehdestä ja Tapahtumakalenterista.

 

Virallisia näyttelyitä on neljänlaisia:

 • Kansainvälinen näyttely (KV)
  Suomen Kennelliitto myöntää vuosittain tietyn määrän kansainvälisiä näyttelyitä järjestettäväksi Suomessa. Kansainvälinen näyttelyssä arvostellaan kaikki Suomessa hyväksytyt rodut ja niissä voidaan jakaa sertifikaatin sekä varasertifikaatin lisäksi kansainvälinen sertifikaatti eli CACIB parhaalle nartulle ja parhaalle urokselle sekä VARA-CACIB toiseksi tulleelle.
 • Kaikkien rotujen näyttely (KR)
  Suomen Kennelliiton myöntämä näyttely, jossa nimensä mukaisesti arvostellaan kaikki rodut. Näyttelyssä voidaan jakaa sertifikaatti ja varasertifikaatti parhaalle urokselle ja nartulle.
 • Ryhmänäyttely (RN)
  Edellisiä näyttelyitä hieman pienempi näyttely, joka järjestetään vain yhdelle tai muutamalle koiraroturyhmälle, esim. ryhmä 8 (ylösajavat- ja vesikoirat sekä noutajat) ja ryhmä 5 (pystykorvat ja alkukantaiset tyypit). Näyttelyssä voidaan jakaa sertifikaatti parhaalle urokselle ja nartulle. Ryhmänäyttelyiden järjestäjinä toimivat yleensä paikalliset metsästysseurat, koirakerhot ja -yhdistykset.
 • Rotuyhdistysten erikoisnäyttely (ER)
  Rotuyhdistysten erikoisnäyttely on rotuyhdistyksen järjestämä näyttely rotuyhdistyksen piiriin kuuluvalle tai kuuluville rodu(i)lle. Golden Ringin erikoisnäyttelyt ovat tarkoitettu vain kultaisillenoutajille. Näyttelyssä voidaan jakaa sertifikaatti parhaalle urokselle ja nartulle.

Virallisten näyttelyiden lisäksi on myös epävirallisia näyttelyitä. Näissä näyttelyissä ei jaeta sertifikaatteja eikä näistä tule merkintää KoiraNet-tietokantaan.

 • Golden Ringin epäviralliset näyttelyt
  Golden Ring järjestää virallisten erikoisnäyttelyiden lisäksi epävirallisia näyttelyitä (Club Show, Summer Golden Open Show). Myös alueyhdistykset voivat järjestää omia Open Show -näyttelyitään. Näissä näyttelyissä tuomarina toimii tavallisesti joku muu kuin rodun pätevöity tuomari, yleensä rodun kasvattaja. Myös luokkajako poikkeaa virallisesta näyttelystä. Epävirallisissa näyttelyissä tunnelma on leppoisa ja nämä ovatkin erinomaisia "harjoitusnäyttelyitä" virallisia näyttelyitä ajatellen. Sekä tuomarilla että kehäsihteerillä on aikaa opastaa aloittelijoita kehässä.
 • Pentunäyttelyt
  Pentunäyttelyt ovat epävirallisia näyttelyitä, jotka ovat suunnattu pelkästään pennuille. Pentunäyttelyssä arvostellaan kaksi ikäluokkaa: 5-7kk ikäiset ja 7-9kk ikäiset pennut.

Kennelliiton näyttelysivut

Koiranäyttelyiden säännöt ja lomakkeet


Näyttelyn päätteksi voi voittaneista koirista ottaa kuvia tuomarin kanssa. Tässä kuvassa Englantilaisen tavan mukaan kuvassa on paras narttu, CC-voittaja (Challenge Certificate) ja toiseksi paras narttu eli vara-CC voittaja. Viimeisenä rivissä seisoo pentuluokkien paras narttu.

Kultaisia noutajia esitetään joko vapaasti seisottaen tai päästä ja hännästä tukien. Tässä esimerkki vapaasta esittämisestä

Tässä kuvassa koira esitetään päästä ja hännästä tukien. Kumpikin tapa on yhtä hyvä.
Näyttelyssä voi olla myös parikilpailu, jossa samalla esittäjällä on kaksi koiraa.

Kauniisti esiintyvä käyttölinjainen uros Englannin suurimmassa koiranäyttelyssä, Cruftsissa.