NOSEWORK

Nosework on kehitetty Yhdysvalloissa alunperin rescue-koirille mutta pian se levisi muidenkin koiraharrastajien lajiksi. Noseworkissa koira opetetaan tunnistamaan ja ilmaisemaan kolme kohdehajua, jotka ovat eucalyptus, laakeri ja laventeli. Nosework on ollut Kennelliiton virallinen koemuoto 1.1.2020 alkaen.

 

Nosework sopii kaikenikäisille, kaikenrotuisille ja kaikenkokoisille koirille sekä ohjaajille. Nenätyöskentely on koiralle ominaista, joten lajissa koira pääsee tekemään itselle lajityypillistä toimintaa, se aktivoi koiraa ja kehittää koiran itsevarmuutta.

 

Noseworkia voi harrastaa yhtä hyvin kotona kuin myös eri harrasteryhmissä. Lajiin pääsee tutustumaan parhaiten hakeutumalla nosework kurssille, jossa kokenut kouluttaja neuvoo ja opastaa, miten koiraa kannattaa lähteä kouluttamaan ja mitä asioita lajissa on hyvä huomioida. Sen lisäksi, että koiralle opetetaan hajutyöskentelyä, on koiran myös ilmaistava kohdehaju siten, että koiranohjaaja tietää, missä hajukätkö on. Osa kouluttajista kouluttaa koiralle ensin ilmaisun ja toiset taas opettavat ensin hajutyöskentelyä. Tavoitteena on, että koira itse alkaa tekemään jonkinlaista ilmaisua hajukätkölle ja sitä aletaan vahvistamaan. Koira palkitaan sen ilmaistessa kätkön kehumalla ja antamalla makupaloja ja/tai lelun.

 

Varusteena lajissa voi käyttää pantaa tai valjaita ja suositeltavaa etsintäalueilla on käyttää 3-5 metrin liinaa, jotta koira pääsee vapaasti työskentelemään. Muita lajissa tarvittavia varusteita on hajualustat, johon laitetaan tippa hajuhydrolaattia. Alustoja ovat mm. topz-tikun päät, huopatassut, filtterit. Koiralle on hyvä opettaa hajut erilaisilla alustoilla, jotta koira ei opi haistelemaan liimaa (koirien hajuaisti on niin hyvä, että ne voivat oppia hajun sijaan tunnistamaan huopatassujen liiman). Hajustettu alusta piilotetaan etsintäalueelle ja annetaan hetken aikaa olla (minimi 15 minuuttia) ja sen jälkeen koira päästetään etsimään kätköä.

 

Kokeissa ja treeneissä huomioidaan arat koirat ja koirille annetaan tilaa liikkumiselle ja huomioidaan, etteivät koirat kohtaa toisiaan. 

 

Nosework kokeet

Nosework kokeissa on olemassa 5 eri etsintämuotoa: sisäetsintä, ulkoetsintä, ajoneuvoetsintä, laatikkoetsintä ja kaikki etsintämuodot (sisältää kaikki edellämainitut etsinnät). YEK tarkoittaa yhden etsintämuodon koetta ja KEK kaikkien etsintämuotojen koetta. Nosework kokeissa on 3 luokkaa. Luokkanousutuloksen (LN) koira saa, kun se löytää kokeesta kaikki kätköt eli saa 100 pistettä ja virhepisteitä on korkeintaan kolme (3).

Kolmella LN-tuloksella vähintään kahdelta eri tuomarilta pääsee nousemaan seuraavaan luokkaan.

Nosework-kokeissa on aina neljä etsintäaluetta ja kustakin on mahdollista saada 25 pistettä. Virhepisteitä voi tulla, jos hihna laahaa maata, koira nuolee kätköä tai raapii tassulla, hyppii ajoneuvoa vasten (muissa etsintämuodoissa koira saa hyppiä).

 

1-luokan kokeessa on aina 1 kätkö/etsintäalue ja hajuna käytetään eucalyptusta. 1-luokassa kätkön maksimikorkeus on 120 cm.  2 luokassa kätköjä voi olla 1-2 etsintäalueella ja siinä hajuina on eucalyptus ja laakeri. Maksimikorkeus kätkölle on 140 cm. 3-luokassa kätköjä on 0-7 etsintäaluetta kohden ja hajuina on eucalyptuksen ja laakerin lisäksi laventeli. Maksimikorkeus kätkölle on 160 cm. Ajoneuvoissa kätkö laitetaan aina matalimman koiran mukaan eli yleensä kätköt ovat noin polven korkeudella maksimissaan.

 

Tuomari määrittää ennen koetta maksimiajan etsinnälle ja mikäli koira ei siinä ajassa löydä kätköä, koira merkitään maksimi aika ja 0 pistettä. Mikäli taas koira ilmaisee kätkön väärin (valeilmaisee) ja ohjaaja ilmoittaa löydön, koiralle tulee 2 virhepistettä ja maksimiaika. Koira voi olla eri etsintämuodoissa eri luokissa, ne ovat toisistaan riippumattomia ja koiralla on näin ollen mahdollisuus valioitua noseworkissa 5 eri etsintämuodossa. 

Kokeissa ei saa puhua etsintäalueista toisten kilpailijoiden kanssa ennen kuin koe on ohitse. Koetulokset merkitään kilpailukirjaan, joita voi yleensä ostaa kilpailun järjestävältä yhdistykseltä.