Koulutukset

 

Koulutuksia järjestetään tiistai iltapäivästä perjantai iltapäivään (n. klo 10-13) ja iltapäivisin (n. klo 15-18). Samana päivänä voi siis osallistua kahteen eri koulutukseen. 

Leiriviikon aikana päiväohjelmassa on koulutusta eritasoisille koirakoille seuraavissa lajeissa: 

  • NOSEWORK
  • NOUTAJIEN TAIPUMUSKOE NOU
  • NOUTAJIEN METSÄSTYSKOE NOME
  • METSÄSTYSKOIRIEN JÄLJESTYS MEJÄ
  • RALLY-TOKO
  • TOKO
  • VESIPELASTUS VEPE
  • NÄYTTELYKOULUTUS
  • TRIMMAUS
  • KOIRATANSSI

Joka päivä ei ole ihan kaikkia lajeja tarjolla. Varsinainen ilmoittautuminen koulutuksiin tapahtuu leirillä, mutta ilmoittautumisen yhteydessä kartoitetaan koulutustoiveita jo alustavasti. Tämä sen vuoksi, että osaisimme varautua sopivalla määrällä kouluttajia ja tehdä lopulliset koulutussuunnitelmat. Koirien täytyy antaa myös levätä leiriviikon aikana, joten koulutuksiin voi tulla myös vain katselemaan ja kuuntelemaan.

Leiriläiset voivat osallistua vapaasti kaikkiin koulutuksiin ja myös leirin ulkopuoliset päiväkävijät ovat tervetulleita.

MEJÄ

Mejä-koulutusta on maanantai iltapäivästä keskiviikko iltapäivään.

MEJÄ on lyhenne metsästyskoirien jäljestämiskokeesta. Sen tarkoituksena on selvittää koiran kyky seurata haavoittuneen riistaeläimen verijälkeä. Kokeessa pyritään jäljittelemään tositilannetta avoimessa - ja voittajaluokassa, sekä mittaamaan koiran taito haavoittuneen hirvieläimen jäljestyksessä. Näistä taidoista on apua myös käytännössä esim. kolarissa haavoittuneiden riistaeläinten jäljestämisessä.

 

Mejässä koira toimii itsenäisesti: kokeessa jäljestävä koira on kytkettynä kuuden metrin pituiseen jäljestysnaruun, ja ohjaaja seuraa narun päässä eikä saa puuttua koiran suoritukseen. Harjoittelussa koiraa pitää osata toki lukea ja tarvittaessa ohjata sekä jälkien vaikeusastetta nostaa asteittain koiran edistymisen mukaan. Kovin tiivistahtista ja runsaita toistoja sisältävää harjoittelua mejä ei vaadi.

 

Koulutuksessa osallistujat saavat tiiviin teoriapaketin lajista - sekä harjoittelusta että itse kokeista. Tämän jälkeen kukin pääsee kokeilemaan sekä jäljen tekoa että jäljestämistä yhdessä koiran kanssa. Jäljet ovat noin 100 metrin mittaisia tuorejälkiä. Kouluttaja seuraa jokaisen koirakon työskentelyä jäljellä ja antaa palautteen.


Kouluttajina Riitta Heikkinen ja Tiina-Leena Hämäläinen, sekä YT Erika Jylhä-Pekkala pitää lisäksi mejän teoriaosuuden.

 

 

NOU/NOME

NOME eli noutajien metsästyskoekoulutuksessa järjestetään koulutusta kaiken tasoisille koirakoille maanantaista torstaihhin.

Ryhmät pyritään muodostamaan koirakoiden tason mukaan. Harjoittelussa käytetään pääsääntöisesti dameja. Leirin aikana pyritään järjestämään myös riistaan tutustumista aloitteleville koirakoille.

Kouluttajina Leena Leinonen, Sonja Lahdenranta-Husu, Eija Tuomine, Petri Tuominen, Aija Kinnunen, (Teija Hemmilä)

 

NÄYTTELYKOULUTUS

Koulutus torstaina.

Mitä näyttelyissä tapahtuu ja mitä koiran tai esittäjän pitää osata? Miten saadaan koira tuomaan parhaat puolensa esille tuomarin nähtäväksi? Näyttelykoulutukseen voivat osallistua niin aloittelijat kuin kehäkonkarit. Harjoitellaan yksilöllisesti jokaisen oman tason mukaan, koirakon omiin toiveisiin keskittyen. Tavoitteena on oppia esittämään oma koira niin, että se esiintyy näyttelykehässä edukseen.

Torstai-iltana näyttelykoulutustaitoja pääsee testaamaan leikkimielisessä Match Showssa.

 

TRIMMAUSKOULUTUS

Kutrit kuriin ja turkit ojennukseen. Trimmauskoulutuksessa opetellaan kultaisennoutajan rodunomainen näyttelytrimmaus, mallikoiran trimmauksella havainnollistaen. Näyttelyitä silmällä pitäen opetellaan tunnistamaan oman koiran hyviä ja huonoja puolia, joiden perusteella tehdään omalle koiralle sopiva trimmaus. Trimmauksesta hyötyvät kuitenkin kaikki koirat, joten kotitrimmaukseenkin kannattaa tulla hakemaan vinkkejä.

Trimmauskoulutuksessa osallistujat opettelevat oman koiransa trimmaamista, joten omat trimmausvälineet mukaan: Ohennussakset, suorat sakset ja karsta. Kuunteluoppilaanakin opit paljon!

Kouluttajana toimii torstaina Veera Toppari

RALLY-TOKO

Rally-Toko koulutusta keskiviikosta perjantaihin.
 

Rally-toko on harrastettu virallisena lajina vuodesta 2014. Harrastajia on kuitenkin ollut jo pidempään ja tämän vuoksi myös leirillä on mahdollisuus treenata niin aloittelijana kuin enemmän harrastaneena. Koulutusta on tarjolla joka päivä eri tasoisissa ryhmissä. Torstaina pidetään leirillä virallinen rally-tokokoe.

Rally-tokossa yhdistyvät tottelevaisuus ja temppujen tekeminen tehtäväradalla. Tavoitteena on iloinen ja tarkka suoritus eli tuomari tarkkailee sekä tehtävien oikeata suoritusta että koirakon yhteistyötä radalla.

Rally-tokoon ovat tervetulleita kaikki taustasta riippumatta. Ylempien luokkien ratoihin on hyvä olla aiempaa kokemusta lajista tai tottelevaisuuskoulutuksesta, mutta alempien luokkien ratoihin riittää iloinen mieli ja kokeilunhalu.

Kouluttajina Johanna Issakainen ja Anneli Tuulio

TIISTAINA 30.7.2024 leirillä pidetään virallinen Rally-Toko -koe.
Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet Virkussa.

 

 

 

VESIPELASTUS
 

Vepe koulutusta kolmena päivänä.
 

Vesipelastus eli VEPE on alunperin landseereille ja newfoundlandinkoirille kehitetty rodunomainen koemuoto, jonka tarkoituksena on ylläpitää pelastusvaistoa ja uintitaitoa. Kokeella testataan koiran fyysistä kuntoa ja kykyä toimia vedessä. Laji rantautui Suomeen 1989 ja virallinen koemuoto se on ollut vuodesta 1992 lähtien. Koska laji sopii uimisesta pitävälle ja noutoja rakastavalle koiralle, kultainen on yksi lajin valtaroduista.

Leirillä opetellaan lajin alkeita eli veneestä hyppyä, veneen noutoa ja hukkuvan pelastamista. Lisäksi alkeistreeneissä luodaan pohjaa viennille. Alkeistreenit eivät vaadi pohjataitoja lajista, mutta koiran pitää uida mielellään. Edistyneempien treeneissä treenataan ylempien luokkien liikkeitä, ja koitetaan ratkoa mahdollisia ongelmia. 

Kouluttajina Pirjo Kelloperä ja Suvi Leinonen.

 

TOKO

Tottelevaisuuskokeissa mitataan koiran koulutustasoa ja koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä suorittamalla erilaisia liikesarjoja ja tehtäviä.

Kokeissa on neljä tasoluokkaa, alokas-, avoin-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokka.

Alokasluokan liikkeet ovat yksinkertaisia perusliikkeitä, jotka on helppo kouluttaa koiralle kuin koiralle.

Ylemmät luokat  vaativat jo omistautumista lajille ja paljon suunnitelmallista harjoittelua. Tottelevaisuuskokeissa koiran on suoritettava annetut tehtävät teknisesti oikein tarkkojen suoritusohjeiden mukaisesti, alokasluokassa arvostelu ei kuitenkaan ole niin tiukkaa ja kokeissa ilmapiiri on yleisesti kannustava.


Leirillä on mahdollista tulla tutustumaan lajiin tai hakea vinkkiä ylempien luokkien haasteisiin. Treenit suunnitellaan osallistujien mukaan ja paikalla on mahdollista päästä treenaamaan kokeenomaista suoritusta liikkuroituna.

Kouluttajana Minna Levä

 

NOSEWORK

Nosework on kehitetty Yhdysvalloissa alunperin rescue-koirille mutta pian se levisi muidenkin koiraharrastajien lajiksi. Noseworkissa koira opetetaan tunnistamaan ja ilmaisemaan kolme kohdehajua, jotka ovat eucalyptus, laakeri ja laventeli. Nosework on ollut Kennelliiton virallinen koemuoto 1.1.2020 alkaen.


Nosework sopii kaikenikäisille, kaikenrotuisille ja kaikenkokoisille koirille sekä ohjaajille. Nenätyöskentely on koiralle ominaista, joten lajissa koira pääsee tekemään itselle lajityypillistä toimintaa, se aktivoi koiraa ja kehittää koiran itsevarmuutta.

Noseworkia voi harrastaa yhtä hyvin kotona kuin myös eri harrasteryhmissä. Sen lisäksi, että koiralle opetetaan hajutyöskentelyä, on koiran myös ilmaistava kohdehaju siten, että koiranohjaaja tietää, missä hajukätkö on. Osa kouluttajista kouluttaa koiralle ensin ilmaisun ja toiset taas opettavat ensin hajutyöskentelyä. Tavoitteena on, että koira itse alkaa tekemään jonkinlaista ilmaisua hajukätkölle ja sitä aletaan vahvistamaan. Koira palkitaan sen ilmaistessa kätkön kehumalla ja antamalla makupaloja ja/tai lelun.

Varusteena lajissa voi käyttää pantaa tai valjaita ja suositeltavaa etsintäalueilla on käyttää 3-5 metrin liinaa, jotta koira pääsee vapaasti työskentelemään.Muita lajissa tarvittavia varusteita on hajualustat, johon laitetaan tippa hajuhydrolaattia. Alustoja ovat mm. topz-tikun päät, huopatassut, filtterit. Koiralle on hyvä opettaa hajut erilaisilla alustoilla, jotta koira ei opi haistelemaan liimaa (koirien hajuaisti on niin hyvä, että ne voivat oppia hajun sijaan tunnistamaan huopatassujen liiman). Hajustettu alusta piilotetaan etsintäalueelle ja annetaan hetken aikaa olla (minimi 15 minuuttia) ja sen jälkeen koira päästetään etsimään kätköä.

Leirillä pääset tutustumaan lajin alkeisiin.

Kouluttaja Pauliina Kaakkomäki

 

kuva Peter Steffensen

KOIRATANSSI

Koiratanssi on lyhyesti määriteltynä muodoltaan ja liikkeiltään vapaa, koiran kanssa musiikin tahdissa tehtävä tottelevaisuusohjelma.

Koiratanssissa on yhdistyneenä monta asiaa: aktivointitemppujen ja tottelevaisuus- liikkeiden opettaminen sekä niiden yhteenliittäminen, iloisen kontaktin luominen, musiikki, tanssi, omien teemojen ja koreografioiden tekeminen. Koiratanssi on kennelliiton virallinen laji ja siitä kilpaillaan kansallisten kisojen lisäksi aina MM-tasolla asti

Koiratanssiin voivat osallistua kaikenikäiset ja -kuntoiset koirat, liikkeet valitaan aina koiran rajoitteiden mukaan.

Kouluttajana Tiina Paavola