Koulutukset

 

Koulutuksia järjestetään maanantaista torstaihin aamupäivisin (n. klo 9-12) ja iltapäivisin (n. klo 14-17). Samana päivänä voi siis osallistua kahteen eri koulutukseen. Torstaina on pelkkä aamupäiväkoulutus, koska leiri päättyy puoliltapäivin.

Leiriviikon aikana päiväohjelmassa on koulutusta eritasoisille koirakoille seuraavissa lajeissa: 

 • AGILITY
 • KOIRATANSSI
 • NOUTAJIEN TAIPUMUSKOE NOU
 • NOUTAJIEN METSÄSTYSKOE NOME
 • NOUTAJIEN WORKING TEST WT
 • METSÄSTYSKOIRIEN JÄLJESTYS MEJÄ
 • TOTTELEVAISUSKOKEET TOKO
 • RALLY-TOKO
 • VESIPELASTUS VEPE
 • NÄYTTELYKOULUTUS
 • JUNIOR HANDLER
 • TRIMMAUS

Joka päivä ei ole ihan kaikkia lajeja tarjolla ja alustava koulutustarjonta selviää alla olevasta leirin lukujärjestyksestä. Varsinainen ilmoittautuminen koulutuksiin tapahtuu leirillä, mutta ilmoittautumisen yhteydessä kartoitetaan koulutustoiveita jo alustavasti. Tämä sen vuoksi, että osaisimme varautua sopivalla määrällä kouluttajia ja tehdä lopulliset koulutussuunnitelmat. Koirien täytyy antaa myös levätä leiriviikon aikana, joten koulutuksiin voi tulla myös vain katselemaan ja kuuntelemaan.

Leiriläiset voivat osallistua vapaasti kaikkiin koulutuksiin. Leirin ulkopuolisille kävijöille koulutusmaksu on 20 €/päivä. Päiväkävijöiden kannattaa varmistaa haluamansa koulutuksen ajankohta etukäteen, sillä lukujärjestykseen saattaa tulla vielä muutoksia.

Kouluttajat tarkentuvat vielä kevään aikana, ja tietoja päivitetään tälle sivulle sitä mukaa, kun kouluttajat ja koulutusten sisällöt varmistuvat.

Leirin alustava lukujärjestys:

 

Koulutusesittelyt:

 

NOU/NOME

NOME eli noutajien metsästyskoekoulutuksessa järjestetään koulutusta kaiken tasoisille koirakoille. Ryhmät pyritään muodostamaan koirakoiden tason mukaan. Harjoittelussa käytetään pääsääntöisesti dameja. Leirin aikana pyritään järjestämään myös riistaan tutustumista.

Mikäli leirillä on taipumuskokeeseen tähtääviä koirakoita, pyrimme järjestämään kaikki taipumuskokeen osiot sisältävän harjoituksen, mahdollisuuksien mukaan riistalla.  Alkuviikosta on mahdollista tutustua myös nome-tokoon.

Koulutuksesta vastaavat kokeneet harrastajat, jotka myös kilpailevat rodunomaisissa lajeissa.

kuva Peter Steffensen
Tiina Paavola
kuva Studio Eminent Esa Piiroinen

KOIRATANSSI (ALKEIS- JA JATKOKURSSI)

Koiratanssi on lyhyesti määriteltynä muodoltaan ja liikkeiltään vapaa, koiran kanssa musiikin tahdissa tehtävä tottelevaisuusohjelma.

Koiratanssissa on yhdistyneenä monta asiaa: aktivointitemppujen ja tottelevaisuus- liikkeiden opettaminen sekä niiden yhteenliittäminen, iloisen kontaktin luominen, musiikki, tanssi, omien teemojen ja koreografioiden tekeminen. Koiratanssi on kennelliiton virallinen laji ja siitä kilpaillaan kansallisten kisojen lisäksi aina MM-tasolla asti

Leirillä kouluttajana toimii koiratanssin koulutusohjaaja Tiina Paavola kahden freestyle-koiratanssivalionsa kanssa (molemmat koirat edustivat Suomea vuoden 2017 edustusjoukkueessa).

Koiratanssiin voivat osallistua kaikenikäiset ja -kuntoiset koirat, liikkeet valitaan aina koiran rajoitteiden mukaan.

Alkeiskurssi on tarkoitettu lajista kiinnostuneille aloittelijoille, joilla ei ole lajista aikaisempaa kokemusta. Jatkokurssille ovat tervetulleita lajia aikaisemmin harrastaneet.

Jokaiseen ryhmään mahtuu 4 koirakkoa ja koulutus kestää alkeiskurssilla kerrallaan noin tunnin ja pohjautuu aina edellisenä päivänä käsiteltyihin asioihin. Jatkokurssin jaksot ovat pitempiä. Aamupäivään alkeisiin mahtuu siis kaksi ryhmää ja iltapäivän jatkoihin yksi.

Alkeiskurssin aikana käydään läpi pintaraapaisu koiratanssista eli perusliikkeitä, esineiden käyttöä, liikkeiden yhdistämistä, musiikin valintaa, ohjaajan liikkumista ja koreografian tekemistä (jatkokurssilla vähän vaikeampia juttuja samoista aiheista).

Rally-tokoa vuoden 2017 kesäleirillä
Ansku Pösö

RALLY-TOKO

Rally-toko on harrastettu virallisena lajina vuodesta 2014. Harrastajia on kuitenkin ollut jo pidempään ja tämän vuoksi myös leirillä on mahdollisuus treenata niin aloittelijana kuin enemmän harrastaneena. Koulutusta on tarjolla maanantaista keskiviikkoon eri tasoisissa ryhmissä kunakin päivänä.

Rally-tokossa yhdistyvät tottelevaisuus ja temppujen tekeminen tehtäväradalla. Tavoitteena on iloinen ja tarkka suoritus eli tuomari tarkkailee sekä tehtävien oikeata suoritusta että koirakon yhteistyötä radalla.

Leirillä maanantaista keskiviikon aamupäivään saakka koulutuksissa suoritetaan 1-2 erilaista kisarataa. Koulutuskerta aloitetaan tutustumalla rataan ja kokeilemalla vaikeampia ja vieraampia liikkeitä oma-aloitteisesti. Tämän jälkeen kukin koirakko saa suorittaa radan ja saa palautteen suorituksesta. Ryhmät jaetaan osallistujien tason mukaisesti. Keskiviikkona aamupäivällä on aloittelevien koulutusta aamupäivällä ja edistyneiden iltapäivällä.

Keskiviikon ip treeneissä käydään läpi tehtäviä/ratapätkiä osallistujien toiveiden mukaan. VOI-luokan aiheena ovat ainakin oikealla puolen työskentely, puolenvaihdot ja peruutus. MES-luokan katsotaan ainakin "erikoisemmat tehtävät", eli putki, merkille lähetys ja sarjahyppy. Torstaina katsotaan miten oppi on mennyt perille, eli pidetään rennolla asenteella rally-tokon möllikisat

Rally-tokoon ovat tervetulleita kaikki taustasta riippumatta. Ylempien luokkien ratoihin on hyvä olla aiempaa kokemusta lajista tai tottelevaisuuskoulutuksesta, mutta alempien luokkien ratoihin riittää iloinen mieli ja kokeilunhalu.

Leirillä Rally-tokoa kouluttavat maanantaista keskiviikkoaamupäivään Ansku Pösö ja keskiviikkoiltapäivänä sekä torstaina Minna Hillebrand. Minna kouluttaa alkuviikosta myös tokoa (esittely alempana)

kouluttajaesittely Anskusta: "Olen Ansku Pösö, kultsuharrastaja Vantaalta. Kotoani löytyy kaksi kultaistanoutajaa, Valo ja Venni, joiden kanssa puuhailen eri lajeja laidasta laitaan. Olen toiminut leireillä kouluttajana useampana vuonna, nyt ohjaan kolmatta vuotta rally-tokoa.

Aktiivisin lajimme on rally-toko, jossa kisaan tällä hetkellä Valon kanssa.  Nuoremman koirani kanssa toimimme lastensuojelun puolella tukihenkilötoiminnassa. Aiempaa kisataustaa minulla on TOKOsta ja koiratanssista. Harrastamisessa tärkeintä on yhteisen sävelen löytäminen ja oma motivaatio.

Rallytokossa yhdistyy hyvin minulle mieleiset lajit, tottelevaisuus ja koiratanssi. Tärkeintä on mukava yhdessäolo ja iloinen tekeminen, vaikka suoritusten tarkkuutta hiotaankin."

Minna Hillebrand, kuvaaja Heli Herranen

TOKO

Arkitottelevaisuus koostuu asioista, joita joka koiran tulisi hallita, jotta yhteiselämä koiran kanssa olisi sujuvaa. Erityisesti hihnassa kulkeminen, luoksetulo ja paikallaolo. Tottelevaisuuskokeiden liikkeet lähtevät näistä samoista taidoista.

Maanantain ALO-ryhmä ("=tosi aloittelevat") aloittaa liikkeisiin tutustumisen pilke silmäkulmassa ja miettien, kuinka toko-treenit auttavat arkielämää. Tiistain ALO-ryhmässä ("=osataan jo enemmän") katsotaan samoja liikkeitä, mutta kuinka niitä viedään kohgti kisasuoritusta. Ylempien luokkien (AVO-EVL) harjoitukset on jaettu tänä vuonna teemoittain. Maanantain aihein ovat noutoliikkeet, jäävät, ruutu ja luoksetulot. Tiistaina katsotaan, miltä näyttää hypyt, merkki, kaukokäskyt ja seuraaminen.

 

TOKOssa ja rally-tokon ylemmissä luokissa kouluttajana ja möllin tuomarina on Minna Hillebrand. Minnan esimmäisestä toko-koekäynnistä bernin kanssa on reilut 10 vuotta, ja sen jälkeen kaikkia koeluokkia on tullut "kokeiltua". Joskus myös onnistuttua. Tokossa Minnan saattaa bongata kehästä myös liikkeenohjaajan tehtävistä ja rally-tokosta tuomarina

Hanna Pohjatalo

Näyttelykoulutus

Mitä näyttelyissä tapahtuu ja mitä koiran tai esittäjän pitää osata? Miten saadaan koira tuomaan parhaat puolensa esille tuomarin nähtäväksi? Näyttelykoulutukseen voivat osallistua niin aloittelijat kuin kehäkonkarit. Harjoitellaan yksilöllisesti jokaisen oman tason mukaan, koirakon omiin toiveisiin keskittyen. Tavoitteena on oppia esittämään oma koira niin, että se esiintyy näyttelykehässä edukseen.

Jos kiinnostusta löytyy, mahdollista järjestää myös erillistä handlerikoulutusta. Miten kehittyä paremmaksi esittäjäksi ja mitä pitää ottaa huomioon erilaisten koirien esittämisessä. Koulutuksessa pääsee harjoittelemaan useamman eri koiran kanssa.

 

JH-koulutus

Junior handler on 10–17-vuotialle tarkoitettu koiranesittämiskilpailu. Koulutuksessa opetellaan koiran esittämistä ja yhteistyötä handlerin ja koiran välillä. Koulutukseen osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta.  

 

Trimmauskoulutus

Kutrit kuriin ja turkit ojennukseen. Trimmauskoulutuksessa opetellaan kultaisennoutajan rodunomainen näyttelytrimmaus, mallikoiran trimmauksella havainnollistaen. Näyttelyitä silmällä pitäen opetellaan tunnistamaan oman koiran hyviä ja huonoja puolia, joiden perusteella tehdään omalle koiralle sopiva trimmaus. Trimmauksesta hyötyvät kuitenkin kaikki koirat, joten kotitrimmaukseenkin kannattaa tulla hakemaan vinkkejä.

Trimmauskoulutuksessa osallistujat opettelevat oman koiransa trimmaamista, joten omat trimmausvälineet mukaan: Ohennussakset, suorat sakset ja karsta. Kuunteluoppilaanakin opit paljon!

 

Kouluttajana aktiivinen harrastaja Hanna Pohjatalo, jolla vuosien kokemus niin omien kuin muiden koiria trimmaamisesta ja esittämisestä.