Koulutukset

 

Koulutuksia järjestetään keskiviikosta lauantaihin aamupäivisin (n. klo 9-12) ja iltapäivisin (n. klo 14-17). Samana päivänä voi siis osallistua kahteen eri koulutukseen. Perjantaina on pelkkä aamupäiväkoulutus, iltapäiväkoulutuksen aikana on luentoa koiran hieronnasta ja lihashuollosta. Sunnuntaina ei ole enää koulutuksia.

Leiriviikon aikana päiväohjelmassa on koulutusta eritasoisille koirakoille seuraavissa lajeissa: 

 • AGILITY
 • KOIRATANSSI
 • NOSEWORK
 • NOUTAJIEN TAIPUMUSKOE NOU
 • NOUTAJIEN METSÄSTYSKOE NOME
 • NOUTAJIEN WORKING TEST WT
 • METSÄSTYSKOIRIEN JÄLJESTYS MEJÄ
 • TOTTELEVAISUSKOKEET TOKO
 • RALLY-TOKO
 • VESIPELASTUS VEPE
 • NÄYTTELYKOULUTUS
 • JUNIOR HANDLER
 • TRIMMAUS

Joka päivä ei ole ihan kaikkia lajeja tarjolla ja alustava koulutustarjonta selviää alla olevasta leirin lukujärjestyksestä. Varsinainen ilmoittautuminen koulutuksiin tapahtuu leirillä, mutta ilmoittautumisen yhteydessä kartoitetaan koulutustoiveita jo alustavasti. Tämä sen vuoksi, että osaisimme varautua sopivalla määrällä kouluttajia ja tehdä lopulliset koulutussuunnitelmat. Koirien täytyy antaa myös levätä leiriviikon aikana, joten koulutuksiin voi tulla myös vain katselemaan ja kuuntelemaan.

Leiriläiset voivat osallistua vapaasti kaikkiin koulutuksiin. Leirin ulkopuolisille kävijöille koulutusmaksu on 20 €/päivä. Päiväkävijöiden kannattaa varmistaa haluamansa koulutuksen ajankohta etukäteen, sillä lukujärjestykseen saattaa tulla vielä muutoksia.

Kouluttajat tarkentuvat vielä kevään aikana, ja tietoja päivitetään tälle sivulle sitä mukaa, kun kouluttajat ja koulutusten sisällöt varmistuvat.

Leirin alustava lukujärjestys:

 

Koulutusesittelyt:

 

NOU/NOME

NOME eli noutajien metsästyskoekoulutuksessa järjestetään koulutusta kaiken tasoisille koirakoille. Ryhmät pyritään muodostamaan koirakoiden tason mukaan. Harjoittelussa käytetään pääsääntöisesti dameja. Leirin aikana pyritään järjestämään myös riistaan tutustumista.

Mikäli leirillä on taipumuskokeeseen tähtääviä koirakoita, pyrimme järjestämään kaikki taipumuskokeen osiot sisältävän harjoituksen, mahdollisuuksien mukaan riistalla. Leirin aikana on mahdollista tutustua myös nome-tokoon.

Koulutuksesta vastaavat kokeneet harrastajat, jotka myös kilpailevat rodunomaisissa lajeissa.

kuva Peter Steffensen
Tiina Paavola
kuva Studio Eminent Esa Piiroinen

KOIRATANSSI (ALKEIS- JA JATKOKURSSI)

Koiratanssi on lyhyesti määriteltynä muodoltaan ja liikkeiltään vapaa, koiran kanssa musiikin tahdissa tehtävä tottelevaisuusohjelma.

Koiratanssissa on yhdistyneenä monta asiaa: aktivointitemppujen ja tottelevaisuus- liikkeiden opettaminen sekä niiden yhteenliittäminen, iloisen kontaktin luominen, musiikki, tanssi, omien teemojen ja koreografioiden tekeminen. Koiratanssi on kennelliiton virallinen laji ja siitä kilpaillaan kansallisten kisojen lisäksi aina MM-tasolla asti

Leirillä kouluttajana toimii koiratanssin koulutusohjaaja Tiina Paavola kahden freestyle-koiratanssivalionsa kanssa (molemmat koirat edustivat Suomea vuoden 2018 edustusjoukkueessa).

Koiratanssiin voivat osallistua kaikenikäiset ja -kuntoiset koirat, liikkeet valitaan aina koiran rajoitteiden mukaan.

Alkeiskurssi on tarkoitettu lajista kiinnostuneille aloittelijoille, joilla ei ole lajista aikaisempaa kokemusta. Jatkokurssille ovat tervetulleita lajia aikaisemmin harrastaneet.

Jokaiseen ryhmään mahtuu 4 koirakkoa ja koulutus kestää alkeiskurssilla kerrallaan noin tunnin ja pohjautuu aina edellisenä päivänä käsiteltyihin asioihin. Jatkokurssin jaksot ovat pitempiä. Aamupäivään alkeisiin mahtuu siis kaksi ryhmää ja iltapäivän jatkoihin yksi.

Alkeiskurssin aikana käydään läpi pintaraapaisu koiratanssista eli perusliikkeitä, esineiden käyttöä, liikkeiden yhdistämistä, musiikin valintaa, ohjaajan liikkumista ja koreografian tekemistä (jatkokurssilla vähän vaikeampia juttuja samoista aiheista).

Ansku Pösö
Minna Hillebrand

RALLY-TOKO

 

Rally-toko on harrastettu virallisena lajina vuodesta 2014. Harrastajia on kuitenkin ollut jo pidempään ja tämän vuoksi myös leirillä on mahdollisuus treenata niin aloittelijana kuin enemmän harrastaneena. Koulutusta on tarjolla joka päivä eri tasoisissa ryhmissä. Torstaina pidetään leirillä virallinen rally-tokokoe.

Rally-tokossa yhdistyvät tottelevaisuus ja temppujen tekeminen tehtäväradalla. Tavoitteena on iloinen ja tarkka suoritus eli tuomari tarkkailee sekä tehtävien oikeata suoritusta että koirakon yhteistyötä radalla.

Rally-tokoon ovat tervetulleita kaikki taustasta riippumatta. Ylempien luokkien ratoihin on hyvä olla aiempaa kokemusta lajista tai tottelevaisuuskoulutuksesta, mutta alempien luokkien ratoihin riittää iloinen mieli ja kokeilunhalu.

Leirillä Rally-tokoa kouluttavat keskiviikosta perjantaihin Minna Hillebrand ja torstaista lauantaihin Ansku Pösö. Ansku vastaa aloittelijoiden koulutuksesta ja Minna ylempien luokkien koulutuksista.

Torstaina leirillä pidetään virallinen Rally-Toko -koe! Kokeen tuomarina toimii Minna Hillebrand. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet tulossa myöhemmin.

 

 

 

TOKO

 

Arkitottelevaisuus koostuu asioista, joita joka koiran tulisi hallita, jotta yhteiselämä koiran kanssa olisi sujuvaa. Erityisesti hihnassa kulkeminen, luoksetulo ja paikallaolo. Tottelevaisuuskokeiden liikkeet lähtevät näistä samoista taidoista.

Tokokoulutukset on jaettu aamu- ja iltapäivä/iltaryhmiin.

Aloittelevien nuorten koirien ja pentujen kanssa keskitymme koiran ja ohjaajan suhteeseen ja sitä kautta toimivaan yhteistyöhön, joka antaa kaikelle koulutukselle pohjan, oli sitten kyse arjesta tai kilpailemisesta. Tästä jatkamme kontaktiin ja perusasioiden opetteluun. Käymme läpi tottelevaisuuskokeiden alokasluokkaa ja sen liikkeitä sekä sitä miten niitä voi opettaa koirille. Teemme jokaisen koirakon tason mukaan treenisuunnitelman.

Osaavampien ja kilpailevien koirakoiden kanssa keskitymme tokon avoimen-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokan liikkeisiin ja siihen miten niitä voi opettaa tappamatta koiran intoa tekemiseen :)

Mikäli halukkuutta on, pidämme kokeenomaisen treenin perjantaina.

Keskiviikkona ja perjantaina aloittelevat ja pennut kokoontuvat aamupäivästä ja osaavammat ja kilpailevat illasta. Torstaina kokoonnutaan kilpailevien kanssa aamusta ja aloittelevien/pentujen kanssa illasta. Aikataulua saatetaan vielä rukata lähempänä leiriä.

Kouluttajana toimii Kristiina Puskala, tokon koulutusohjaaja ja -koetoimitsija sekä liikkeenohjaaja. Harrastanut tokoa ja kultaisia vuodesta 1996.

 

Hanna Pohjatalo

Näyttelykoulutus

Mitä näyttelyissä tapahtuu ja mitä koiran tai esittäjän pitää osata? Miten saadaan koira tuomaan parhaat puolensa esille tuomarin nähtäväksi? Näyttelykoulutukseen voivat osallistua niin aloittelijat kuin kehäkonkarit. Harjoitellaan yksilöllisesti jokaisen oman tason mukaan, koirakon omiin toiveisiin keskittyen. Tavoitteena on oppia esittämään oma koira niin, että se esiintyy näyttelykehässä edukseen.

Jos kiinnostusta löytyy, mahdollista järjestää myös erillistä handlerikoulutusta. Miten kehittyä paremmaksi esittäjäksi ja mitä pitää ottaa huomioon erilaisten koirien esittämisessä. Koulutuksessa pääsee harjoittelemaan useamman eri koiran kanssa.

 

JH-koulutus

Junior handler on 10–17-vuotialle tarkoitettu koiranesittämiskilpailu. Koulutuksessa opetellaan koiran esittämistä ja yhteistyötä handlerin ja koiran välillä. Koulutukseen osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta.  

 

Trimmauskoulutus

Kutrit kuriin ja turkit ojennukseen. Trimmauskoulutuksessa opetellaan kultaisennoutajan rodunomainen näyttelytrimmaus, mallikoiran trimmauksella havainnollistaen. Näyttelyitä silmällä pitäen opetellaan tunnistamaan oman koiran hyviä ja huonoja puolia, joiden perusteella tehdään omalle koiralle sopiva trimmaus. Trimmauksesta hyötyvät kuitenkin kaikki koirat, joten kotitrimmaukseenkin kannattaa tulla hakemaan vinkkejä.

Trimmauskoulutuksessa osallistujat opettelevat oman koiransa trimmaamista, joten omat trimmausvälineet mukaan: Ohennussakset, suorat sakset ja karsta. Kuunteluoppilaanakin opit paljon!

 

Kouluttajana aktiivinen harrastaja Hanna Pohjatalo, jolla vuosien kokemus niin omien kuin muiden koiria trimmaamisesta ja esittämisestä.

MEJÄ-koulutus

MEJÄ on lyhenne metsästyskoirien jäljestämiskokeesta. Sen tarkoituksena on selvittää koiran kyky seurata haavoittuneen riistaeläimen verijälkeä. Kokeessa pyritään jäljittelemään tositilannetta avoimessa - ja voittajaluokassa, sekä mittaamaan koiran taito haavoittuneen hirvieläimen jäljestyksessä. Näistä taidoista on apua myös käytännössä esim. kolarissa haavoittuneiden riistaeläinten jäljestämisessä.

Mejässä koira toimii itsenäisesti: kokeessa jäljestävä koira on kytkettynä kuuden metrin pituiseen jäljestysnaruun, ja ohjaaja seuraa narun päässä eikä saa puuttua koiran suoritukseen. Harjoittelussa koiraa pitää osata toki lukea ja tarvittaessa ohjata sekä jälkien vaikeusastetta nostaa asteittain koiran edistymisen mukaan. Kovin tiivistahtista ja runsaita toistoja sisältävää harjoittelua mejä ei vaadi.

Koulutuksessa osallistujat saavat tiiviin teoriapaketin lajista - sekä harjoittelusta että itse kokeista. Tämän jälkeen kukin pääsee kokeilemaan sekä jäljen tekoa että jäljestämistä yhdessä koiran kanssa. Jäljet ovat noin 100 metrin mittaisia tuorejälkiä. Kouluttaja seuraa jokaisen koirakon työskentelyä jäljellä ja antaa palautteen.

Lisätietoa lajista: https://www.snj.fi/harrastukset/metsastyskoirien_jaljestamiskoe/

NOSEWORK

Nosework sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Koira voi olla pieni tai suuri, rohkea tai arka, kolmijalkainen, kuuro tai sokea. Laji ei vaadi koiralta tai ohjaajalta erikoistaitoja, perushallinta riittää. Lajia ei myöskään tarvitse harrastaa ryhmässä, joten laji sopii myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille.

Lajin tulee olla mukavaa tekemistä ja hauskaa sekä ihmisille että koirille. Lajin henkeen kuuluu, ettei tiukkoja palkitsemiseen tai hallintaan liittyviä sääntöjä ole. Noseworkia on helppo harrastaa omassa kodissa ja samoilla valmistetuilla saa treenattua perheen kaikki koirat. Kennelliitto käy parhaillaan neuvotteluja lajiliiton kanssa, joten pian testit ja kokeet ovat virallisia.

Leirillä tutustutaan etsittävään hajuun, tehdään helppoja etsintöjä ja edetään jokaisen koiran tason mukaan. Aikaisemmin hajujen kanssa työskennellyt koira etenee lajissa nopeasti.

Noseworkia esittelee Marika Mäntylä, joka on käynyt Nose Work Finlandin koulutttajakurssin on ja on virallinen hajutestaaja.

Lisätietoa lajista: https://www.noseworkfinland.com/

VESIPELASTUS

Vesipelastus eli VEPE on alunperin landseereille ja newfoundlandinkoirille kehitetty rodunomainen koemuoto, jonka tarkoituksena on ylläpitää pelastusvaistoa ja uintitaitoa. Kokeella testataan koiran fyysistä kuntoa ja kykyä toimia vedessä. Laji rantautui Suomeen 1989 ja virallinen koemuoto se on ollut vuodesta 1992 lähtien. Koska laji sopii uimisesta pitävälle ja noutoja rakastavalle koiralle, kultainen on yksi lajin valtaroduista.

Leirillä opetellaan lajin alkeita eli veneestä hyppyä, veneen noutoa ja hukkuvan pelastamista. Lisäksi alkeistreeneissä luodaan pohjaa viennille. Alkeistreenit eivät vaadi pohjataitoja lajista, mutta koiran pitää uida mielellään.

Edistyneempien treeneissä treenataan ylempien luokkien liikkeitä, ja koitetaan ratkoa mahdollisia ongelmia. Jos osallistujat haluavat, voimme tehdä muutakin kuin perinteisiä suomalaisia vesipelastusliikkeitä.

Vepeä kouluttavat lajin pitkäaikaiset harrastajat Marja-Leena ja Risto Eloranta, Johanna Paavilainen sekä vesipelastustuomari Marika Mäntylä.