Koulutukset

 

Koulutuksia järjestetään maanantai iltapäivästä torstai iltapäivään (n. klo 10-13) ja iltapäivisin (n. klo 15-18). Samana päivänä voi siis osallistua kahteen eri koulutukseen. 

Leiriviikon aikana päiväohjelmassa on koulutusta eritasoisille koirakoille seuraavissa lajeissa: 

  • AGILITY
  • NOUTAJIEN TAIPUMUSKOE NOU
  • NOUTAJIEN METSÄSTYSKOE NOME
  • METSÄSTYSKOIRIEN JÄLJESTYS MEJÄ
  • RALLY-TOKO
  • VESIPELASTUS VEPE
  • NÄYTTELYKOULUTUS
  • TRIMMAUS

Joka päivä ei ole ihan kaikkia lajeja tarjolla ja alustava koulutustarjonta selviää alla olevasta leirin lukujärjestyksestä. Varsinainen ilmoittautuminen koulutuksiin tapahtuu leirillä, mutta ilmoittautumisen yhteydessä kartoitetaan koulutustoiveita jo alustavasti. Tämä sen vuoksi, että osaisimme varautua sopivalla määrällä kouluttajia ja tehdä lopulliset koulutussuunnitelmat. Koirien täytyy antaa myös levätä leiriviikon aikana, joten koulutuksiin voi tulla myös vain katselemaan ja kuuntelemaan.

Leiriläiset voivat osallistua vapaasti kaikkiin koulutuksiin ja myös leirin ulkopuoliset päiväkävijät ovat tervetulleita.

AGILITY

Koulutusta on keskiviikkona.

Koulutuksiin voi osallistua kaikentasoiset koirat. Agility on vauhdikas koirien esteratakilpailu. Vaikka hypittävät, pujoteltavat ja läpi mentävät esteet ovat olennainen osa agilityä, perustuu radan suorittaminen myös moneen muuhun asiaan. Agilityharjoituksissa keskitytäänkin usein koirakon yhteistyön vahvistamiseen ja erilaisten ohjaustapojen opettamiseen niin ohjaajalle kuin koirallekin. Koulutuksessa kiinnitetään myös huomiota koiran motivaatioon.
 

Kouluttajana toimii Heidi Talvitie.

MEJÄ

Mejä-koulutusta on maanantai iltapäivästä keskiviikko iltapäivään.

MEJÄ on lyhenne metsästyskoirien jäljestämiskokeesta. Sen tarkoituksena on selvittää koiran kyky seurata haavoittuneen riistaeläimen verijälkeä. Kokeessa pyritään jäljittelemään tositilannetta avoimessa - ja voittajaluokassa, sekä mittaamaan koiran taito haavoittuneen hirvieläimen jäljestyksessä. Näistä taidoista on apua myös käytännössä esim. kolarissa haavoittuneiden riistaeläinten jäljestämisessä.

 

Mejässä koira toimii itsenäisesti: kokeessa jäljestävä koira on kytkettynä kuuden metrin pituiseen jäljestysnaruun, ja ohjaaja seuraa narun päässä eikä saa puuttua koiran suoritukseen. Harjoittelussa koiraa pitää osata toki lukea ja tarvittaessa ohjata sekä jälkien vaikeusastetta nostaa asteittain koiran edistymisen mukaan. Kovin tiivistahtista ja runsaita toistoja sisältävää harjoittelua mejä ei vaadi.

 

Koulutuksessa osallistujat saavat tiiviin teoriapaketin lajista - sekä harjoittelusta että itse kokeista. Tämän jälkeen kukin pääsee kokeilemaan sekä jäljen tekoa että jäljestämistä yhdessä koiran kanssa. Jäljet ovat noin 100 metrin mittaisia tuorejälkiä. Kouluttaja seuraa jokaisen koirakon työskentelyä jäljellä ja antaa palautteen.


Kouluttajina Riitta Heikkinen ja Tiina-Leena Hämäläinen

 

 

NOU/NOME

NOME eli noutajien metsästyskoekoulutuksessa järjestetään koulutusta kaiken tasoisille koirakoille maanantaista torstaihhin.

Ryhmät pyritään muodostamaan koirakoiden tason mukaan. Harjoittelussa käytetään pääsääntöisesti dameja. Leirin aikana pyritään järjestämään myös riistaan tutustumista aloitteleville koirakoille.

Kouluttajina Teija Hemmilä, Jonna ja Mikko Alamommo, Aija Kinnunen ja Maarit Martikainen

 

Näyttelykoulutus 

Koulutus tiistaina.

Mitä näyttelyissä tapahtuu ja mitä koiran tai esittäjän pitää osata? Miten saadaan koira tuomaan parhaat puolensa esille tuomarin nähtäväksi? Näyttelykoulutukseen voivat osallistua niin aloittelijat kuin kehäkonkarit. Harjoitellaan yksilöllisesti jokaisen oman tason mukaan, koirakon omiin toiveisiin keskittyen. Tavoitteena on oppia esittämään oma koira niin, että se esiintyy näyttelykehässä edukseen.

Tiistai-iltana näyttelykoulutustaitoja pääsee testaamaan leikkimielisessä Match Showssa.


Trimmauskoulutus

Kutrit kuriin ja turkit ojennukseen. Trimmauskoulutuksessa opetellaan kultaisennoutajan rodunomainen näyttelytrimmaus, mallikoiran trimmauksella havainnollistaen. Näyttelyitä silmällä pitäen opetellaan tunnistamaan oman koiran hyviä ja huonoja puolia, joiden perusteella tehdään omalle koiralle sopiva trimmaus. Trimmauksesta hyötyvät kuitenkin kaikki koirat, joten kotitrimmaukseenkin kannattaa tulla hakemaan vinkkejä.

Trimmauskoulutuksessa osallistujat opettelevat oman koiransa trimmaamista, joten omat trimmausvälineet mukaan: Ohennussakset, suorat sakset ja karsta. Kuunteluoppilaanakin opit paljon!

Kouluttajana toimii Veera Toppari

RALLY-TOKO

Rally-Toko koulutusta maanantaista torstaihin.
 

Rally-toko on harrastettu virallisena lajina vuodesta 2014. Harrastajia on kuitenkin ollut jo pidempään ja tämän vuoksi myös leirillä on mahdollisuus treenata niin aloittelijana kuin enemmän harrastaneena. Koulutusta on tarjolla joka päivä eri tasoisissa ryhmissä. Torstaina pidetään leirillä virallinen rally-tokokoe.

Rally-tokossa yhdistyvät tottelevaisuus ja temppujen tekeminen tehtäväradalla. Tavoitteena on iloinen ja tarkka suoritus eli tuomari tarkkailee sekä tehtävien oikeata suoritusta että koirakon yhteistyötä radalla.

Rally-tokoon ovat tervetulleita kaikki taustasta riippumatta. Ylempien luokkien ratoihin on hyvä olla aiempaa kokemusta lajista tai tottelevaisuuskoulutuksesta, mutta alempien luokkien ratoihin riittää iloinen mieli ja kokeilunhalu.

KESKIVIIKKONA 12.7.2023 leirillä pidetään virallinen Rally-Toko -koe!
Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet tulossa Virkussa!

Kouluttajina Johanna Issakainen ja Anneli Tuulio

 

 

VESIPELASTUS
 

Vepe koulutusta maanantaista torstaihin.
 

Vesipelastus eli VEPE on alunperin landseereille ja newfoundlandinkoirille kehitetty rodunomainen koemuoto, jonka tarkoituksena on ylläpitää pelastusvaistoa ja uintitaitoa. Kokeella testataan koiran fyysistä kuntoa ja kykyä toimia vedessä. Laji rantautui Suomeen 1989 ja virallinen koemuoto se on ollut vuodesta 1992 lähtien. Koska laji sopii uimisesta pitävälle ja noutoja rakastavalle koiralle, kultainen on yksi lajin valtaroduista.

Leirillä opetellaan lajin alkeita eli veneestä hyppyä, veneen noutoa ja hukkuvan pelastamista. Lisäksi alkeistreeneissä luodaan pohjaa viennille. Alkeistreenit eivät vaadi pohjataitoja lajista, mutta koiran pitää uida mielellään. Edistyneempien treeneissä treenataan ylempien luokkien liikkeitä, ja koitetaan ratkoa mahdollisia ongelmia. 

Kouluttajina Johanna Paavilainen ja Kristiina Puskala.