Perinnöllinen katarakta (Harmaakaihi eli HC = hereditary cataract)

Perinnöllinen harmaakaihi eli katarakta on silmän linssin samentuma joko molemmissa silmissä tai vain toisessa. Katarakta-muotoja luokitellaan niiden sijainnin ja etenemisen mukaan. Kultaisillanoutajillla tavallisimpia kataraktan muotoja ovat posterior polaarinen (muutokset alkavat linssin takaosasta) ja kortikaalinen (muutokset alkavat linssin reunoilta). Katarakta voi johtaa edetessään sokeutumiseen, mutta etenemisnopeutta on vaikea ennustaa. Joillakin yksilöillä eteneminen pysähtyy kokonaan tai on hidasta, toisilla taas nopeampaa. Perinnöllisen kataraktan tyypillinen esiintymisikä kultaisellanoutajalla on 9 kuukauden ja 3 vuoden välillä. Katarakta periytyy tavallisesti resessiivisesti, mutta joissain roduissa esiintyy myös dominoivaa periytymistä. Kultaisellanoutajalla periytymismallia ei ole pystytty vahvistamaan.

Katarakta itsessään ei aiheuta kipua koiralle, mutta pitkälle edenneenä se aiheuttaa tulehdustiloja, jotka vaativat hoitoa. Varsinaiseen kataraktan ennaltaehkäisyyn, hoitoon tai poistamiseen ei ole lääkkeellistä hoitoa. Sokeutuneen silmän näkökyky voidaan saada takaisin kaihileikkauksella, jossa samentunut linssi poistetaan ja tilalle laitetaan keinolinssi. Kataraktamuutoksia ei katsota perinnöllisiksi, jos muutoksen kehittyminen todistettavasti johtuu traumasta, tulehduksesta, aineenvaihduntasairaudesta tai vanhuudesta (esiintyminen suurilla koirilla yli 7v).

Katarakta diagnoosin saanutta koiraa ei saa käyttää jalostukseen. Tästä poikkeuksena ovat ’anterior sutura sauma’-muotoa oleva katarakta tai lokakuun 2013 jälkeen käyttöön otettu diagnoosi 'muu katarakta'.