Poikkeusluvat

Kasvattajalla on tietyissä tilanteissa mahdollisuus anoa poikkeuslupaa Koirarekisteriohjeen määräyksistä ja rotukohtaisista erityisehdoista.

Lupaa voi anoa vain Koirarekisteriohjeen määrittelemissä tilanteissa ja astutukseen voi ryhtyä vasta luvan myöntämisen jälkeen.

Kultaisellenoutajalle poikkeuslupaa voi anoa kun

  • narttu halutaan astuttaa tiheämmin kuin Koirarekisteriohjeessa sallitaan
  • yhdistelmä ei täytä rotukohtaisen PEVISA-ohjelman vaatimuksia

Ulkomaisia uroksia koskeva poikkeus (kaksi pentuetta rekisteröidään):

Silmätarkastuslausunto vaaditaan, mutta myös Suomessa tapahtuvissa astutuksissa lausunnon ei  tarvitse olla ECVO-tasoinen (2 pentuetta). (Päivitetty 1.1.2022)

HUOM! Muutos aikaisempaan:

Kaikilla jalostukseen käytettäviltä koirilta tulee olla lonkka- ja kyynärlausunnot.

Poikkeusluvan anomuksen sisältö Suomen Kennelliitolle

Vapaamuotoisessa kirjallisessa ja allekirjoitetussa anomuksessa pitää ilmetä anojan yhteystiedot, suunnitellun pentueen vanhemmat sekä perustelut sille, miksi lupaa anotaan.

Liitteenä tulee olla rotujärjestön lausunto. Rotujärjestö ilmoittaa lausunnossaan joko puoltavansa anomusta tai mikäli se ei puolla anomusta, pitää kielteinen lausunto perustella. PEVISA-ohjelmiin ja risteytyksiin liittyvissä anomuksissa rotujärjestön tulee huomioida erityisesti se, täyttyvätkö rodun jalostuksen tavoiteohjelman terveyteen liittyvät suositukset. Tästä syystä hakijan on selvitettävä nämä JTO:n terveyteen liittyvät suositukset anomuksessaan rotujärjestölle.

Jos nartulle haetaan poikkeuslupaa tiheää penikointia varten, pitää anomukseen liittää myös eläinlääkärin todistus siitä, että narttu voidaan kuntonsa puolesta astuttaa seuraavan kiiman yhteydessä.

Kennelliitto käsittelee anomuksen vasta, kun kaikki tarvittavat liitteet on toimitettu.

 

Huomioithan!

Anomusprosessi on käynnistettävä hyvissä ajoin ennen astutusta

Asian käsittely rotujärjestössä ja Kennelliitossa voi viedä runsaasti aikaa, joten tee anomus hyvissä ajoin ennen suunniteltua astutusta.

Kennelliitossa osa anomuksista käsitellään jalostustieteellisessä- tai kasvattajatoimikunnassa, osa saatetaan jopa joutua viemään hallituksen päätettäväksi.

Anojan tulee odottaa Kennelliiton päätöstä ennen kuin toteuttaa yhdistelmän, sillä mikäli rotukohtaisiin erityisehtoihin liittyvää poikkeuslupaa ei ole myönnetty etukäteen voidaan pennut rekisteröidä ainoastaan EJ-rekisteriin.

Kuitenkin, jos pentueen vanhemmilla ei astutushetkellä ole rotukohtaisen PEVISA-ohjelman edellyttämiä voimassa olevia terveystutkimustuloksia tai lausuntoja, vaan vanhemmat on tutkittu/lausuttu vasta astutuksen jälkeen ja todettu niiden täyttävän rotukohtaisen PEVISA-ohjelman asettamat raja-arvot, voi kasvattaja yhden kerran rekisteröidä tällaisen pentueensa FI-rekisteriin niin, että rekisteröintimaksu on korotettu (koirarekisteriohjeen kohta 12.6). Koiralle voidaan rekisteröidä yksi tällainen pentue jalostusoikeuden hallinnasta riippumatta.