Ohjeita näytteenottoon

Geenitesteille ei ole olemassa ikärajaa; ts. geenitestin voi tehdä jo aivan pikkupennulle, samoin kuin vanhallekin koiralle. 

Virallista näytteenottoa varten näytteenottajan tulee olla eläinlääkäritai Suomen Kennelliiton virallinen DNA-näytteenottaja. Koiran tunnistusmerkintä tarkistetaan näytteenoton yhteydessä. Käytännössä siis näytteenottoa varten varataan aika eläinlääkäristä, ja vastaanotolle mentäessä mukana tulee olla koiran rekisteripaperi.  Samassa yhteydessä koiralle voidaan tehdä myös muita toimenpiteitä, esim. rokotus, sterilisaatio/kastraatio tmv; nämä eivät vaikuta näytteen laatuun. 

Eri geenitesteihin voidaan käyttää kahdenlaisia näytteitä; verinäyte tai harjalla koiran poskesta otettava poskisolunäyte, joita otetaan kaksi kappaletta. Tutkimuksia tekevien laboratorioiden internet-sivuilta löytyy tarvittavat lähetteet sekä tarkat näytteenotto-ohjeet (näytteen laatu (veri, poskisolu), lähetystapa jne). Tarvittaessa jalostustoimikunta auttaa myös oikeiden lähetteiden ja näytetyyppien selvittämisessä. Rotujärjestön tukemat tutkimukset hyväksyttävine tutkimuslaboratorioineen löytyy kohdasta ”Terveystutkimusten tuet”. 

Näytteenottoon mennessäsi sinun tulee tietää, mistä sairaudesta (ja mahdollisesti sen alatyypistä) haluat koirasi testattavan; ota mukaasi sekä ko. sairautta geenitestein tutkivan laboratorion lähete että näytteenotto-ohjeet. Koiralle ei tule antaa ruokaa 2h ennen näytteenottoa, jos otetaan poskisolunäytteet.

Useimmilla eläinlääkäriasemilla ei olla eri rotujen kirjavista näytteenottokäytännöistä johtuen selvillä juuri kultaistennoutajien testauskäytännöistä; olkaa siis itse selvillä ennen lääkäriin menoa, millainen näyte (poskisolu/ veri) kyseiseen testiin tarvitaan ja mihin laboratorioon sitä ollaan lähettämässä. 

 

Yleisimmin käytetyt laboratoriot. Tutustu heidän geenitestien tarjontaan verkkosivuilla!

Antagene 

Laboklin 

Movet 

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU