Geenitestien hyödyntäminen jalostuksessa

Geenitestitulokset ovat yksi jalostustyökalu monien muiden rinnalla, ja näitä testituloksia tulee käyttää harkiten, huomioiden sekä testattu koira kaikkine ominaisuuksineen että koiran rotu kokonaisuutena. Testit voidaan tehdä jo nuorille koirille, joka mahdollistaa kantajien ja geneettisesti sairaiden koirien tunnistamisen ennen jalostusvalintoja.

Resessiivisesti (väistyvästi) periytyvien sairauksien osalta (kultaisilla PRA:n eri muodot, iktyoosi) geenitestit mahdollistavat kantajien, ja perustellusta syistä myös geneettisesti sairaiden koirien (ei PRA), jalostuskäytön, ja etenkin kantaja-statuksen omaavien koirien harkittu käyttö on perusteltua mahdollisimman laajan geenipoolin säilyttämisen kannalta (monimuotoisuuden säilyttäminen).

Jalostustoimikunta suosittelee geenitestien käyttöä ja huomioimista jalostusvalinnoissa sellaisten sairauksien osalta, jotka vaikuttavat koiran jokapäiväiseen elämään ja hyvinvointiin. Tällä hetkellä tällaisia ovat PRA-geenitestit eli GR_PRA1 ja GR_PRA2 sekä prcd-PRA.

Geenitestituloksia voidaan hyödyntää mm. seuraavasti (kun yksilö on muutenkin jalostusyksilö):

  • Kaikki geneettisesti terveet (tulos normal/ clear) luonnollisesti mukana jalostuksessa
  • Kantaja-statuksen (carrier) omaavan koiran käyttö jalostuksessa on täysin sallittua, kunhan parituskumppani on saman sairauden suhteen geneettisesti terve (normal/clear). Tällöin jälkeläisissä voi olla sekä geneettisesti terveitä että kantaja-statuksen omaavia jälkeläisiä. 
  • Kahta kantaja-statuksen omaavaa koiraa ei saa yhdistää keskenään, koska tällöin jälkeläisissä voi olla terveiden ja kantajien lisäksi sairaita jälkeläisiä
  • Kantaja-statuksen (carrier) omaavaa koiraa ei saa yhdistää geneettisesti sairaan (affected) kanssa, koska tällöin syntyvät jälkeläiset ovat joko kantajia tai geneettisesti sairaita
  • Kantaja-statuksen (carrier) omaavaa koiraa ei tule yhdistää testaamattoman koiran kanssa
  • Kliinisesti sairaita (sairaus jo todettu) ei edelleenkään saa käyttää jalostukseen huolimatta mahdollisesta geenitestistatuksesta 
  • Perustelluista syistä ja erityisen jalostusarvon omaavan geneettisesti sairaan ”affected” (kliinisesti terve) koiran voi yhdistää geneettisesti terveeseen ”clear”, jolloin kaikki syntyvät jälkeläiset ovat sairauden kantajia ”carrier"