MINULLEKO PENTU?
Koiranpennun hankinta on pitkän tähtäimen päätös, johon on hyvä käyttää aikaa ja vaivaa. Pennun hankintaa harkitseville on tehty mm. Koiranhankintaopas sekä tällä sivulla oleva Golden Ringin oma Pentuvälityksen kultainen ohje.
Pentuvälityksen kultainen ohje
Kultainennoutaja on keskikokoinen, älykäs, miellyttämisenhaluinen ja luontaisen työskentelykyvyn omaava toiminnanhaluinen koira. Rotuna se on jalostettu alkujaan metsästyskoiraksi eli pienriistan talteenottajaksi laukauksen jälkeen. Kultaisen rodunomaiset ominaisuudet tekevät siitä myös mainion harrastuskoiran moniin muihin lajeihin sekä näyttelyharrastukseen.
Kultainen ei maineestaan huolimatta ole vain pelkkä seurakoira, vaan se kaipaa paljon liikuntaa ja ohjattua toimintaa. Kultainen ui yleensä mielellään, ja uintiin kelpaa lähes mikä tahansa vesilätäkkö. Kerran, pari vuodessa saa varautua reiluun karvanlähtöön. Rotu on yleensä lapsiystävällinen.
Golden Ringin pentuvälityslistalle otetaan syntyneet ja suunnitellut PEVISA-ehdot täyttävät pentueet. Lisäksi edellytetään, että kasvattaja on rotujärjestön jäsen, liittää pentujen ostajat yhdistyksen jäseniksi sekä antaa näille Golden Info –oppaan, ja että pennut ovat eläinlääkärin tarkistamat.
Pentujen rekisteröinti takaa tarkat tiedot koirasi suvusta ja osoittaa, että koirien kasvattaja on noudattanut Kennelliiton ja rotujärjestön asettamia määräyksiä, joita edellytetään pentujen rekisteröimiseksi. Vaikka et olisi kiinnostunut pentua hankkiessasi näyttely-, kilpailu- tai koetoiminnasta, saattaa kiinnostus herätä myöhemmin ja silloin rekisteröimättömyydestä on haittaa. Rekisteröimätön koira, jonka molemmat vanhemmat ovat kultaisianoutajia, rinnastetaan sekarotuiseksi eikä ole rotukoira eli kultainennoutaja.
Seuraavat sivut ovat ehdottomasti tutustumisen arvoiset:
Suomen Kennelliito: Älä tue pentutehtailua
Pennun hankinta
Jos olet hankkimassa kultaistanoutajaa, niin
- Tutustu ensin kunnolla valitsemaasi rotuun ja sen ominaisuuksiin. Tutustu myös Kennelliiton Koiranet-palveluun, josta saat faktatietoa kultaistennoutajien terveydestä ja koe- ja näyttelytuloksista.
- Tutki rotujärjestön pentuvälitystä ja ota yhteyttä kasvattajiin, jotka varmasti mielellään kertovat sinulle rodusta, omista koiristaan ja pentusuunnitelmistaan.
- Rotuun ja itseä kiinnostaviin koiriin kannattaa mennä tutustumaan myös erilaisiin tapahtumiin kuten näyttelyihin, kilpailuihin ja kokeisiin.
- Muista, että ihanimmastakin pennusta kasvaa aikanaan iso kultainennoutaja, joka kantaa tassuissaan kuraa sisälle, tiputtelee karvoja joka paikkaan, kantelee tavaroita suussaan ja joka haluaa ulos lenkille satoi tai paistoi.
- Pyri tekemään pennunhankintapäätös muualla kuin pentulaatikon reunalla.
Kultaiset ovat Suomessa monen muun maan tapaan jakautuneet käyttö- ja näyttelylinjaan. Näiden kahden linjan välissä on toki suuri joukko koiria, joista on sekä käyttöön että näyttöön, mutta monet kasvattajat ovat halunneet panostaa yhä selkeämmin joko käyttö- tai näyttelylinjaisiin.
Jos olet etsimässä kultaista metsästyskaveriksi tai metsästyskokeisiin, kiinnitä huomiota erityisesti vanhempien metsästyskoetuloksiin (nome eli noutajien metsästyskoe). Jos taas olet kiinnostunut enemmän näyttelytoiminnasta, kiinnitä erityistä huomiota vanhempien näyttelytuloksiin. Vaikka et olisikaan etsimässä varsinaista harrastuskoiraa, on hyvä kiinnittää huomiota vanhempien terveystuloksiin, luonteeseen ja myös koetuloksiin, jotka todistavat, että koirasta on rodunomaiseen toimintaan sen eri muodoissa.
Terveydestä
Valitessasi itsellesi pentua kiinnitä vanhempien terveyden lisäksi huomiota myös muun suvun terveyteen. PEVISA-sairauksien osalta terveystiedot löytyvät Koiranetistä, muiden sairauksien osalta kysy lisätietoja kasvattajalta.
Terveitä ja tiettyyn tarkoitukseen soveltuvia pentuja ei valitettavasti kukaan kasvattaja voi taata, vaikka vanhemmat ja lähisuku olisivatkin terveitä ja näyttelyissä/kokeissa menestyneitä. Koirankasvatus on elävien olentojen kasvatusta ja yllätyksiä saattaa tulla. Vanhempien ja suvun hyvät tulokset kuitenkin pienentävät ei-toivottujen ominaisuuksien ilmitulemisen riskiä.
Silmät
PEVISA-ehtojen mukaan silmätarkastuslausunto ei astutushetkellä saa olla 24 kuukautta vanhempi. Alle vuoden iässä annettu virallinen silmätarkastuslausunto on jalostuskäyttöä ajatellen voimassa korkeintaan vuoden. Posteriorpolaarista (kortikaalista) kataraktaa, totaali-kataraktaa, PRA:ta ja RD:n muotoja geograafinen ja totaali sairastavan koiran jälkeläisiä ei rekisteröidä.
Lonkat
PEVISA-ehtojen mukaan jalostukseen käytettävällä koiralla on oltava astutushetkellä A-, B- tai C-lonkat. Astetta C saa käyttää vain asteen A kanssa tai vaihtoehtoisesti yhdistelmän lonkkanivelten jalostusindeksien keskiarvon tulee olla vähintään 101.
Kyynärpäät
PEVISA-ehtojen mukaan jalostukseen käytettävällä koiralla on oltava astutushetkellä K0 tai K1 kyynärnivellausunto. Rekisteröinnin raja-arvona on kyynärniveldysplasian aste 1 siten, että astetta 1 saa käyttää vain asteen 0 kanssa tai vaihtoehtoisesti yhdistelmän kyynärnivelen jalostusindeksien keskiarvon tulee olla vähintään 101.
Pennun ostaminen
Kultaistennoutajien hinnan päättävät kasvattajat, rotujärjestöllä ei ole ns. suositushintaa. Ostosopimus on syytä tehdä Kennelliiton viralliselle kauppasopimuslomakkeelle.
Seuraavien asioiden tulee aina sisältyä rotujärjestön pentuvälityksen kautta hankitun pennun ostohintaan:
- eläinlääkäri on tarkastanut pennun (saat siis eläinlääkärin kirjoittaman todistuksen, jossa pentu on todettu terveeksi)
- pentu on tunnistusmerkitty (tatuointi tai mikrosiru)
- kasvattaja antaa pennunostajalle Golden Info -kirjan
- kasvattaja liittää pennunostajan Golden Ringin pentuejäseneksi
- ruokinta- ja hoito-ohjeet