ROTUMÄÄRITELMÄ

Ryhmä: 8

FCI:n numero: 111

Hyväksytty: FCI 28.10.2009 / Kennelliitto 21.9.2010 Kultainennoutaja (Golden Retriever)

Alkuperämaa: Iso-Britannia

Käyttötarkoitus: Noutaja.

FCI:n luokitus: Ryhmä 8 noutajat, ylösajavat koirat ja vesikoirat, alaryhmä 1 noutajat. Käyttökoetulos vaaditaan.

Yleisvaikutelma: Sopusuhtainen, tasapainoinen, toiminnanhaluinen, voimakas ja varmaliikkeinen koira. Terverakenteinen. Ilme ystävällinen.

Käyttäytyminen/luonne: Mukautuvainen, älykäs ja luontaisen työskentelykyvyn omaava. Hyväntahtoinen, ystävällinen ja luottavainen.

Pää: Tasapainoinen ja puhdaslinjainen.

Kallo-osa: Kallo: Leveä, muttei karkea, liittyy kauniisti kaulaan.Otsapenger: Selvä. Kirsu: Mieluiten musta.

Kuono-osa: Voimakas, leveä ja syvä. Kuono ja kallo suurin piirtein samanpituiset. Leuat / hampaat / purenta: Leuat vahvat. Täydellinen, säännöllinen leikkaava purenta, ts. yläetuhampaat peittävät tiiviisti alaetuhampaat ja ovat suorassa kulmassa leukoihin nähden.

Silmät: Tummanruskeat, etäällä toisistaan. Luomien reunat tummat.

Korvat: Keskikokoiset, kiinnittyneet suurin piirtein silmien tasalle.

Kaula: Verraten pitkä, kuiva ja lihaksikas.

Runko: Tasapainoinen.

Selkä: Suora ylälinja.Lanne: Vahva, lihaksikas, lyhyt.

Rintakehä: Syvä, kylkiluut pitkät ja hyvin kaareutuneet.

Häntä: Ulottuu kintereeseen. Kiinnittynyt selkälinjan korkeudelle ja koira kantaa sitä suorana selän tasalla. Hännänpää ei kaartunut.

Raajat:

Eturaajat: Suorat ja vankkaluiset.Lavat: Taakse kiinnittyneet, pitkät ja viistot. Olkavarret: Lapaluun kanssa samanmittaiset, eturaajat asettuneet selvästi rungon alle. Kyynärpäät: Tiiviisti rungonmyötäiset.  Etukäpälät: Pyöreät kissankäpälät.

Takaraajat: Takaraajat ovat vahvat ja lihaksikkaat.Polvet: Hyvin kulmautuneet. Sääret: Vankat. Kintereet: Matalat, takaa katsoen suorat, eivät sisään- eivätkä ulospäin kiertyneet. Pihtikintereisyys on virhe.Takakäpälät: Pyöreät kissankäpälät.

Liikkeet: Voimakkaat, vetävät, edestä ja takaa suorat. Askel pitkä ja vapaa. Etuaskel ei korkea.

Karvapeite Karva: Sileä tai laineikas. Runsashapsuinen. Tiheä, vettähylkivä aluskarva. Väri: Mikä tahansa kullan- tai kermanvärin vivahde, ei punainen eikä mahonginvärinen. Muutama valkea karva rinnassa sallitaan.

Koko ja paino: Säkäkorkeus: Urokset 56-61 cm Nartut 51-56 cm

Virheet: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin sekä kykyyn toimia perinteisessä käyttötarkoituksessa.

Hylkäävät virheet:  Vihaisuus tai liiallinen arkuus  Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä Huom. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.