Vallitseva poikkeustilanne on lisännyt kultaistennoutajien kysyntää

24.4.2020


Vallitseva poikkeustilanne on lisännyt selvästi koiranpentujen kysyntää Suomessa. Myös kultaisennoutajan pentuja tiedustellaan tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon kasvattajiltamme, ja valitettavasti vain harvat pentusuunnitelmat ehtivät rotujärjestön pentuvälitykseen asti. Yksittäisille kasvattajille voi tulla useita kymmeniä puheluja sekä sähköpostitiedusteluja päivittäin, jolloin halukkaiden pennunostajien kartoittaminen ja sopivien kotien valitseminen vievät ymmärrettävästi paljon aikaa.

Aktiivinen kultainennoutaja vaatii rajoja ja aktiviteetteja

Aktiivisena käyttökoirarotuna kultainennoutaja tarvitsee aktiviteettia ja aivojumppaa kohdentaakseen energiansa sallittuun tekemiseen. Nopeasti kasvavalle pennulle pitää pystyä opettamaan leikkien ja touhujen lomassa sallitun ja ei-sallitun toiminnan rajat, jotta pennusta kasvaa kunnon koirakansalainen. Kultaistanoutajaa pohtiessa onkin syytä puntaroida, miksi juuri kultainennoutaja olisi sinun perheeseesi sopiva rotu ja minkälaisia virikkeitä perheenne olisi valmis tarjoamaan toiminnalliselle koiralle. Kasvattajat kuulevat näistä ajatuksista mielellään jo ensimmäisen yhteydenoton aikana.

Varaudu huolellisesti pennun hankintaan

Kultaisestanoutajasta haaveilevan pennunostajan on syytä pohtia huolella pennun hankintaa sekä punnita omia resursseja koiran hoidossa. Pennulle voi olla poikkeustilanteessa tai lomakausina enemmän aikaa, mutta myös arjen koittaessa pennusta, nuoresta tai aikuisesta koirasta tulee pystyä huolehtimaan kiireisten päivien ja räntäsateen keskellä. Lisäksi on hyvä tiedostaa, että pennun ostohinta on vain noin puolet pennun ensimmäisen vuoden kuluista, jos isompia haavereita ei satu matkalle. Pennunhankintaa miettivien tulisikin muistaa, että kultainennoutaja on perheenjäsenenä toivottavasti tulevat kymmenen vuotta tai enemmänkin. Vastuullinen pennunostaja miettii tarkoin, millaiset ovat omat resurssit, voimavarat ja tukiverkosto pennusta huolehtimiseen koko sen elämän ajan. Pennunhankinta ei tulisi koskaan tapahtua hetken mielijohteesta, vaan sitä tulee harkita tarkasti kaikki elämän osa-alueet huomioiden.

PS. Valtakunnallista Koiranpäivää vietetään 24.4.2020. Mukavaa koiranpäivää kaikille!