Aineenvaihduntatutkimus kultaisellanoutajalla; ilmainen joukkonäytteenotto

4.10.2017

Helsingin Yliopiston Koiran Geenit -tutkimusryhmä on käynnistänyt geenitutkimuksen tarkentamiseksi hankkeen uuden verestä tehtävän METABOLOMIIKKATESTIN kehittämiseksi yhteistyössä Genoscoper -yhtiön kanssa. Menetelmällä mitataan koirien verestä löytyviä aineenvaihduntatuotteita, jotka voivat kertoa koiran terveydentilasta, ja toimia mahdollisina biomarkkereina erilaisille sairauksille. Onnistuessaan testistä voi tulla merkittävä työkalu myös geenitutkimuksen vauhdittamiseen

Suomalainen Genoscoper Oy on aloittanut yhteistyössä Helsingin Yliopiston Koiran Geenit-tutkimusryhmän kanssa toisen vaiheen laajassa koirien aineenvaihduntatutkimuksessa. Tutkimuksen ensimmäisessä osassa kerättiin verinäytteet 1000 koirasta, nyt tarkoituksena on analysoida jopa 20 000 koiran verinäytteet.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää eri rotujen ja roturyhmien välisiä aineenvaihdunnallisia erovaisuuksia, muodostaa tarkat rotu- tai roturyhmäkohtaiset viitearvot sairausdiagnostiikan tarkentamiseksi sekä tutkia sairauksiin ja sairastumisriskiin liittyviä aineenvaihdunnallisia muutoksia. Tutkimus on kohdennettu tiettyihin koirarotuihin, joista kultainennoutaja on yksi. Kultaisillanoutajilla erityisiä kiinnostuksen aiheita ovat allergisiin ja atooppisiin ihosairauksiin ja syöpäsairauksiin liittyvät aineenvaihdunnalliset muutokset sekä rodun aineenvaihdunnan ja ruokahalun yhteys. Ihmisillä saman teknologian avulla pystytään jo nyt ennustamaan sairastumisriskiä esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin.

Riittävän näytemateriaalin keräämiseksi tutkimusryhmä järjestää useita joukkonäytteenottoja sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa syksyn 2017 ja vuoden 2018 mittaan. Näytteen antaminen on omistajille täysin maksutonta. Luovutetuista näytteistä ei voida tehdä ”pikaveritestejä” ja antaa tuloksia osallistujille tässä vaiheessa, koska testi ei ole vielä valmis.  Kyseessä on uuden menetelmän kehittäminen.  Kun testi on käyttövalmis (arviolta 6-12 kk sisään), tähän hankkeeseen osallistujille tarjotaan mahdollisuutta koiransa tuloksiin. Lisäksi kiitoksena osallistumisesta omistajat saavat tarjouskoodin MyDogDNA-geenitestipaneelia varten.

Tutkimukseen tarvitaan kaikenikäisiä koiria (etenkin pentuja ja vanhoja koiria tarvitaan runsaasti) terveydentilasta riippumatta. Jokaikinen koira on tutkimukselle arvokas!

Ensimmäiset joukkonäytteenotto-ajankohdat ovat pääkaupunkiseudulla 5.10., 10.10 ja 12.10. Ilmoittautuminen, lisätiedot ja seuraavat joukkonäytteenotot löytyvät seuraavan linkin takaa: Ajanvaraus koirien aineenvaihduntatutkimuksen verinäytteenottoon