OHJEITA KIRJOITTAJILLE

Golden Ring -lehden teksti-, kuva- ja taulukko-ohjeet 

Hienoa! Olet päättänyt kirjoittaa kanssamme Golden Ring-lehteen. Huomioithan seuraavat seikat:

Tekstiohjeet 

Talleta tekstit muodossa *.doc(x) tai *.rtf. Teksti mieluiten ilman muotoiluja, lukuun ottamatta väliotsikoiden ja ingressien lihavointeja. Lainaukset ajatusviivalla eikä hipsusilla.

Yksi sivu (lehdessä) tekstiä on 3500 merkkiä välilyönteineen (Microsoft Word:ssä merkkimäärä löytyy Tiedosto-palkista kohdasta ominaisuudet, josta tilastotiedot) eli noin vajaa yksi A4 arkki. - Kahden sivun (lehdessä) merkkimäärä on noin 2 A4 liuskaa tai max. 7000 merkkiä.

Tallenna tiedostot perusmuotoon ja nimeä ne mahdollisimman lyhyesti. Älä jätä tekstitiedostoon aktiivisia hyperlinkkejä (aseta kursori linkin päälle, paina ctrl K, esiin tulee valintataulu, josta hyperlinkin voi poistaa).

Teksti, kuvat, taulukot ja logot aina erillisinä tiedostoina.

Tekstivinkkejä

Suosimme artikkeleissa lyhyttä otsikkoa, alaotsikkoa (selventää, täydentää tarvittaessa pääotsikkoa), ingressiä (tiivistelmää, johdatusta artikkeliin) ja itse tekstissä selvää kappalejakoa ja runsasta väliotsikointia (2-3 kappaleen välein).

Otsikko saa olla kekseliäs ja houkutteleva, eikä siinä tarvitse mainita sanoja koira tai kultainennoutaja.

Suosimme artikkelin ohelle ”faktalaatikkoa” (erityisesti koulutusartikkeleissa), jossa on pääartikkelia täydentävä osio, artikkelin pääasia tiivistettynä tai yksinkertaistettuna.

Otamme vastaan myös artikkeliraakileita, haastatteluja, käännöksiä, (opetus)kuvasarjoja, yksittäisiä (hauskoja) kuvia, koira-aforismeja ja kultaisennoutajan piirroksia.

Lehden toimituksella on vastuu ja valta artikkeleiden muokkaukseen ja lyhentämiseen asiansisältöä muuttumatta. Toimitus ei voi koskea sitaatteihin eikä olennaisesti pidentää artikkelia.

Kuva-aineisto -ohjeet

Kun lähetät kuvia tai excel -taulukoita erillisinä tiedostoina, liitä kuvatekstit riittävin tunnistein esim. nelli_1.eps varustettuna tekstitiedoston loppuun. Jokaista kirjoittamaasi juttua kohden suosimme viisi (5) kuvaa, joista toimitus valitsee 2-3 kuvaa lehteen – jutun taitosta riippuen.

Jokaisesta kuvasta tarvitsemme kuvaajan nimen ja kuvatekstin.  Kuvatekstiin voi laittaa sellaisia asioita, mitkä eivät tule ilmi artikkelista. Tämä on erittäin hyvä keino silloin, kun tekstiä on pakko lyhentää – siirretään tekstiä kuvateksteihin.

Digitaaliset:

Resoluutio vähintään 254 dpi = 100 pikseliä/cm (kuva on tällöin siinä koossa kun se käytetään, voidaan pienentää). Digitaaliset kuvat mieluiten muokkaamattomassa muodossa.

Originaalien nimeäminen  Nimeä kuvat samalla tunnisteella kuin kirjoittamasi juttu. Kuvatiedostojen nimissä ei saa olla ä, ö eikä å kirjaimia, välilyöntiä eikä muita erikoismerkkejä kuten tavu- tai kenoviivoja ym. Jos tiedoston nimessä täytyy olla kaksi eri sanaa, niin erota ne aina _alaviivalla.

Tallenna tiedostot perusmuotoon päätetunnisteella ja mahdollisimman lyhyellä tiedostonimellä. Esimerkiksi, jos artikkelin nimi on Nellin noutoprosessi, tallenna se tiedostonimellä Nellin_noudot.doc ja artikkeliin liittyvät kuvat malliin nellin_nouto_1.eps, nellin_nouto_2.eps ja nellin_nouto_3.jpg.

Tärkeää: Kuvista pitää aina ilmetä pisteellä erotettuna tiedostotunniste. Esim: .jpg, .eps, .fh, .ai tai jokin muu tunnistelyhenne.

Artikkelia koskevat valokuvat tulee aina toimittaa artikkelin liitteenä erillisinä tiedostoina riittävin tunnistein. Latauspyyntöjä nettisivuilta emme suosi.

Kuvausvinkkejä:

Artikkelikuvituksessa saa olla vaaka ja pystykuvia. Lisäksi toivomme lähikuvia sekä kuvia, joissa on yksityiskohtia. Kuvattavan kohteen ei tarvitse olla ainoastaan kuvan keskellä.

Haastattelukuvituksissa, henkilökuvauksissa poikkeavan kuvausympäristön käyttö on aina palkitsevampaa, kuin esim. kirjoituspöydän ääressä istuva henkilökuva.

Excel -taulukot ja graafit 

Valitse perustaulukkomuotoilu tai tee graafi ja jätä se valitsemaasi perusmuotoon ja tallenna *.xls - muotoisena. Tallenna taulukot ja graafit aina erillisenä tiedostona (ei tekstiin liitettynä!).

Muut hyväksytyt taulukko- ja graafiohjelmat  Illustrator, Corel, InDesign ja PageMaker. Tallenna myös näiden ohjelmien tiedostot perusmuotoon päätetunnisteella ja mahdollisimman lyhyellä tiedostonimellä.

Aineiston toimitustapa ja lisätietoja

Kaikki lehteen tuleva aineisto Caritalle  sähköpostilla lehti (at) goldenring.fi.  Lisätietoja saat Caritalta sähköpostilla osoitteesta lehti (at) goldenring.fi tai puhelimella 040 719 1033.