Tietoa koemuodoista

Noutajien taipumuskokeet (NOU)

Taipumuskoe on testi, jossa arvioidaan koiran luontaisten taipumusten riittävyyttä metsästykseen. Kokeessa tehdään helpohkoja metsästystä jäljitteleviä tehtäviä. Taipumuskokeessa käytetään kylmää riistaa, eli riistaa joka on ammuttu aikaisemmin. Taipumuskokeeseen saa osallistua 9kk täyttänyt koira. Taipumuskokeen suorittaminen on edellytys muotovalion tittelin saamiseen sekä working testiin tai NOME-B- kokeeseen osallistumiseen.

 

Noutajien B- metsästyskoe (NOME-B)

Noutajien B- metsästyskokeen koetehtävät jäljittelevät metsästystilanteita, erityisesti vesilinnustusta. Koirat noutavat kylmää, eli aiemmin ammuttua riistaa. Ylemmissä luokissa voidaan käyttää myös kankaisia noutoesineitä eli ns. dameja. B- kokeeseen voi osallistua koira, joka on hyväksytysti suorittanut noutajien taipumuskokeen. B- kokeessa kilpaillaan kolmessa luokassa; alokasluokassa, avoimessa luokassa ja voittajaluokassa.

 

Noutajien A- metsästyskoe (NOME-A) sekä kansainvälinen koe (KV-koe) eli field trial

Noutajien A- metsästyskoe järjestetään oikean metsästyksen yhteydessä. Koirat noutavat koetilanteessa ammuttua eli ns. lämmintä riistaa, useimmiten fasaaneja ja sorsalintuja. A- kokeessa kilpaillaan ainoastaan voittajaluokassa. Kokeeseen voi osallistua koira, jolla on osallistumisoikeus voittajaluokkaan NOME-B - kokeessa tai WT:ssä.

KV- koe on kansainvälisillä säännöillä järjestetty A- koe. A- ja KV- kokeita kutsutaan myös lämpimän riistan kokeiksi. Näiden kokeiden kansainvälinen nimi on field trial.

Vaikka koemuotoja on useita, voi hyvän perimän omaava, hyvin koulutettu koira pärjätä niissä kaikissa. Hyvä koekoira on myös hyvä metsästyskoira. Se odottaa hiljaa paikallaan ennen noutoa, noutoon lähetettynä löytää riistan nopeasti ja tehokkaasti, ja tekee sujuvaa yhteistyötä ohjaajansa kanssa silloin kun sitä tarvitaan. Löytämänsä saaliin se palauttaa ripeästi ja hyvässä kunnossa ohjaajalleen.

 

Noutajien Working Test (NOWT tai WT)

Noutajien working testissä koirat suorittavat metsästystilanteita jäljitteleviä tehtäviä viidellä rastilla. WT:ssä noudetaan kangaspäällysteisiä noutoesineitä eli ns. dameja (dummy). Working testiin voi osallistua koira, joka on hyväksytysti suorittanut noutajien taipumuskokeen. Working testissä kilpaillaan kolmessa luokassa; alokasluokassa, avoimessa luokassa ja voittajaluokassa.